El Festival Rumb(A)Palamós neix el 2014, impulsat per l’Ajuntament de Palamós, amb la idea de posar en valor la música popular i tradicional en el gènere de la rumba catalana, a la Costa Brava, i per extensió a comarques de Girona, a l’estiu. Respon a la intenció i voluntat d’ampliar i millorar l’oferta de música en viu a l’aire lliure tant per al públic local com visitant. Per la tria dels grups i els horaris dels concerts en diferents places de la vila, té la voluntat de dinamitzar diferents zones i es posiciona com a oferta amb vocació familiar i festiva.


Des de 2014 s’ha convertit en cita anual de referència, el festival de rumba catalana de la Costa Brava. Un programa d’entre quatre i sis concerts de figures de renom i qualitat en el món de la rumba catalana en diferents formats. Al llarg de les diferents edicions que s’han portat a terme, nombrosos grups han passat pels escenaris de Rumb(A)Palamós, entre ells, Tony Cayena, La Troba Kung Fu, 9son, Gertrudis, Sabor de Gràcia, Arrels de Gràcia, Hora de Joglar, Dijous Paella Jaume Ibars, Los Manolos, Maruja Limón, Bemba Saoco, Miliu Calabuch, Joan Garriga, Mabel Flores, Joan Rovira, Maluks, Tribut a Gato Pérez…


La rumba catalana és un estil musical originari dels anys cinquanta del segle XX de la comunitat gitana de Barcelona amb influències de nombrosos sons llatins. Catalunya, terra d'acollida, adopta fàcilment aquest mestissatge i fa propi el so fins al punt que el juliol de 2015, el Ple del Parlament de Catalunya, reconeix la rumba catalana com a música tradicional i popular i com a part del patrimoni cultural de Catalunya i presenten candidatura a la UNESCO per nomenar la rumba catalana com a Patrimoni Cultural Immaterial.


Amb els seus anys de vida, el festival està inclòs en la proposta de Festivals de música del Patronat de la Costa Brava i posiciona Palamós en l’oferta lúdica i cultural de l’estiu a Girona -Costa Brava- amb un proposta diferenciadora, fresca i divertida.

1/6